RÖR VID VARANDRA.

Hej alla. Nu drar vi igång veckan men lite fler hälsotips. Läser följande i tidningen:
KLAPPAR PÅ ARMEN KAN LINDRA SMÄRTA..
En person som upplever smärta, kan känna sig lite bättre av att bli lätt klappad, tex på armen. Det vet vi av instinkt.
Nu har svenska forskare också hittat sambanden i våra nervbanor. Lätt beröring av huden, som smekningar och klappar, uppfattas av en sorts nervbanor som kallas CT-nerver. Dessa har , av forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg,
kallats för "en motorväg till hjärnan". CT- nerverna sänder signaler av välbehag, även om andra nerver samtidigt sänder
information om smärta till samma del av hjärnan. Tidigare har forskare letat efter något i hjärnan, som får oss att uppleva behaglighet. Men vi har hittat nervbanor i hela kroppen. Man kan säga att människan är byggd för behaglig beröring, säger LINE LÖKEN, doktorrand i neurofysiologi. I sin forskning har LINE LÖKEN låtit ett 40-tal personer bli lätt smekta på armen. I de flesta fall "avlyssnades" de signaler armens nervbanor sände till hjärnan av en tunn elektrod. Andra personer fick själva berätta om vad de upplevde.Vanliga mänskliga klappar dög dock inte för den vetenskapliga exaktheten. I stället användes en specialbyggd robot, som med en mjuk borste smekte ca 6 kvadratcentimeter av armens hud åt gången. -Det var slående hur lika personerna uppfattade den lätta beröringen. Vi blev förvånade, säger LINE LÖKEN. Den ideala hastigheten  för en smekning visade sig ligga runt 3 centimeter i sekunden. Helst bör man ta en liten kort paus mellan varje gång. Om man klappar någon gör man det inte heller för snabbt eller för långsamt, påpekar LÖKEN.
Resultaten från LINE LÖKEN och hennes kollegor kan sägas bekräfta något vi människor vet av instinkt. Det är förnuftigt av oss att känseln påverkar oss emotionellt. Däremot finns det inte beskrivet i läroböcker hur det går till.
Att CT-nerverna finns har forskare kännt till sen 1990-talet. Tidigare trodde man att vi förlorat dessa nerver genom evolutionen. På 90-talet hittade man dem i vårt ansikte.Men nu har det visat sig finnas, i alla fall på hela överkroppen och på benen, även om de kanske är färre nere vid fötterna. LINE LÖKEN tror att lätta klappar även kan fungera som lindring av psykisk smärta, tex. hos personer som har svårt att känna glädje.

Ja det här tror jag på... Vi klappar ju våra djur för att de ska må bra.
Så sätt igång och klappa varandra kära vänner!
Ha en härlig dag och LEV LIVET LYCKLIG.
Kram och klapp från BIBBI.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0